fizika za trecijedan

Ovaj blogg namjenjen je samo učenicima trećeg razreda gimnazije Srednjoškolskog centra iz Hadžića. Blog uređuje i vodi profesor fizike

14.09.2009.

Slaganje sila

  Dijagram sila

Neka na tijelo u odredjenoj situaciji djeluje više sila. Možemo nacrtati dijagram koji daje relativni odnos intenziteta, smjerova i pravaca svih sila koje na to tijelo djeluju.
Ako je potrebno podsjetite se kako se grafički predstavlja sila kao vektorska veličina.

Kod crtanja ovih dijagrama tijelo na koje djeluju sile predstavlja se kao kutija u čijem su centru napadne tačke svih sila. Vektor svake sile na dijagramu ima pravac i smjer te sile.

Primer ovakvog dijagrama:

- sila kojom podloga deluje na tijelo
- sila kojom neko drugo tijelu deluje na posmatrano tijelo
- sila trenja
- gravitaciona sila

Kod crtanja ovakvih dijagrama potrebno je znati vrste sila koje mogu da djeluju na neko tijelo.
Vektor rezultujuće sile (njen pravac, smjer i intenzitet) nalazimo tako što saberemo vektore svih sila koje djeluju na tijelo. Pogledajte operacije sa vektorima.Ukoliko je ukupna suma svih sila koje djeluju na tijelo jednaka nuli, te sile su u ravnoteži, tj. na tijelo deluju ravnotežne sile.
Ukoliko se rezultujuća sila razlikuje od nule, na tijelo djeluju neravnotežne sile tj. sile koje nisu u ravnoteži.

  PROVJERA RAZUMJEVANJA

1. U narednim primjerima su opisane neke fizičke situacije. Pokušajte da nacrtate dijagram za svaku od njih. (U toku rada konsultujte se sa kolegama).

  • Nacrtajte dijagram svih sila koje djeluju na knjigu koja miruje na stolu.
  • Tri dječaka se otimaju oko igračke. Dečak A vuče igračku udesno silom od 30 N, dječak B je vuče ulijevo silom od 25 N, a dječak C vuče igračku naviše silom od 20 N. Odredite rezultujuću silu koja deluje na igračku (intenzitet, pravac i smer).
  • Jaje slopodno pada iz gnijezda. Zanemariti silu otpora vazduha. Nacrtati dijagram sila.
  • Ptica se spušta sa grane na zemlju lebdeći kroz vazduh (ne mašući krilima) konstantnom brzinom. Nacrtati dijagram sila koje djeluju na pticu pri čemu treba uzeti u obzir i silu otpora vazduha.
  • Knjigu na stolu guramo kako bi se ona prebacila na drugi kraj stola konstantnom brzinom. Uzeti u obzir silu trenja, a zanemariti silu otpora vazduha i nacrtati dijagram sila koje djeluju na knjigu.

 

 

 

fizika za trecijedan
<< 09/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
13432

Powered by Blogger.ba